Sunday 27 September 2009

The Day Trip

Ok, here goes.
Efter otroligt lite sömn orkade jag helt enkelt inte uppdatera bloggen direkt efter självaste resan igår men jag har en sak att börja det här något försenade inlägget med:
Nordirland har en helt fantastisk natur.

Bussturen tog oss för det första upp ur skålen som är Belfast och vidare förbi Slemish - berget där Saint Patrick sägs ha vallat får under en period som slav. Genom Bushmill gick även resan, Bushmill som är mest känt över världen för sitt destilleri och därmed sin whiskey.

Vi kom därefter till The Giant's Causeway.

Det finns två teorier kring det här fenomenet. Teori 1 är att det en gång i tiden fanns en jätte vid den här kusten och på den skotska ön Staffa fanns dennes nemesis. Den irländske jätten Finn byggde därför en övergång mellan öarna och gick över för att dräpa sin fiende, men när han upptäckte hur stor den skotske jätten var flydde Finn tillbaka till sin sida. Dock visste han ju att den skotske jätten skulle komma efter, alltså klädde han ut sig till en bebis och lade sig i en vagga så när den skotske jätten kom för att slåss fick han syn på Finn som han trodde var en bebis. "Om min fiendes bebis är såhär stor, hur stor är inte min fiende då?" tänkte den skotske jätten och flydde tillbaka till Staffa medan övergången raserades bakom honom. Teori 2 är att magma efter ett vulkanutbrott stelnade och skapade dessa underliga hexagona former.
Jag håller på teori 1, den är roligare.

Efter ett par timmar, vilket visade sig vara alldeles för lite tid för de flesta eftersom det finns en uppsjö utav olika vandringsleder runt Giant's Causeway och just den här delen utav kusten, åkte vi vidare mot Dunluce Castle.

Dunluce Castle är en vacker ruin vilandes på klipporna vid Antrimkusten som tyvärr övergavs av sina sista invånare 1682 medan det fortfarande höll fast vid sitt irländska namn "strong fort" ("Dún Lios"). Mäktigt.
Det verkade inte spela någon roll dock hur intressant vi tyckte att de olika ställena var för vid Dunluce fick vi bara 30 minuter att strosa runt och då hade jag fortfarande grottan under slottet kvar att undersöka.
Men vidare åkte vi, mot Antrim närmare bestämt för att besöka Shane's Castle. På vägen åkte vi förbi en politiskt intressant plats för de som fortfarande förknippar Nordirland med konflikten mellan katoliker/irländare och protestanter/britter eller "The Troubles" som konflikten är mer känd som nu av lokalbefolkningen. På vägen till Shane's Castle, inne i Antrim, ligger nämligen en brittisk militärbas där två brittiska soldater blev skjutna till döds i mars iår (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2575499.svd). Nu är det dock lugnt igen i Nordirland. Om man bortser ifrån en del oroligheter i Belfast-området. Men det är ok.

Shane's Castle alltså. Eeh. Vi kom dit, klev av bussen och undrade nästan vart slottet var. Det enda som finns kvar efter branden 1812 är det lilla man orkat restaurera, vilket inte är mycket. Dock fanns det mer under ytan än över men med 20 minuter på sig så hinner man inte med hur mycket som helst.
Efter att ha gått omkring och stört mig på alla lyftkranar och strålkastare som låg spridda över området fick jag också reda på att det just nu spelas in en film vid Shane's Castle och i/runt Belfast vid namn "Your Highness" (http://www.imdb.com/title/tt1240982/b.com/title/tt1240982/). Detta var inte helt ointressant information för mig eftersom inte bara Natalie Portman, Justin Theroux och James Franco är med i den utan också Damian Lewis.
Filmnörden i mig fullkomligt jublar över blotta närheten.

No comments:

Post a Comment